Őrség

Őrség

Az Őrségi Nemzeti Park

Szentgotthárdot nem véletlenül nevezik az Őrség kapujának: bár városunk nem szerves része az Õrségnek, de környezõ falvaink igen, s keresve sem találhatnánk tökéletesebb kiindulópontot e csodás táj felfedezéséhez, mint Szentgotthárd.

Az Őrségi Nemzeti Park magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó szabályozatlan völgyét, illetve a Szentgyörgyvölgy környékét. 

Vas megye délnyugati sarkában találjuk ezt az erdőkkel, ligetekkel szabdalt gyönyörű tájat, ahová a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek. Innen a táj neve Őrség.

Ismerd meg a lélegzetelállító környezetet, túrázz az érintetlen tájakon, élvezd a friss levegőt!

 

Programlehetőségek az Őrségben

Természetismereti séta az Őrségi Nemzeti Parkban, közben az eurázsiai vadlovak és az európai bölényborjú megtekintése.

Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes megtekintése. Az eredeti helyükön álló népi lakóházak, az ott lévő háziállatok, a kaszálógyümölcsösök élővilágát bemutató tanösvény szakvezetővel történő bemutatása tartalmas kikapcsolódást ígér.

Nyitva tartás: 
Április1. - május 31.: hétfő - vasárnap 10:00 - 17:00
Június 1. - augusztus 31.: hétfő - vasárnap 10:00 - 18:00
Szeptember 1. - november 6.: hétfő - vasárnap 10:00 - 17:00

Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes megismerésének élményét tovább tetézhetjük a skanzentől pár percnyire legelésző európai bölények és eurázsiai vadlovak megtekintésével. A különleges állatokra immár egy új, fából épült kilátóból is ráláthatnak az ide látogatók.

A túrázók az Őrségi Népi Műemlékegyüttestől indulnak és a túra során megkerülik az eurázsiai vadlovak több hektáros legelőjét.
A séta során idegenvezető segítségével ismerkednek meg Pityerszer "lakóival".

Előzetes bejelentkezés szükséges!
Ispánkon, Erős György  Ízrestaurátor nyitott portáján várja a csokoládék világa iránt érdeklődőket és a csokoládéimádókat.

Jellegzetességét őrségi őshonos gyümölcsfajták felhasználása adja, mint a szilva, tökmag és különböző gyümölcsaszalványok.
Speciális ispánki csokoládé az Őrség zöld aranyából készített tökmagpralinék, és az aszalt gyümölcsökből készített részeges szekciók, mint például a részeg szilva, barack, megy.

Nyitott portájukon várják a Látogatókat egyénileg vagy csoportként egyaránt minden nap 12:00-16:00.
Jelentkezni érkezést megelőzően 2-3 nappal szükséges az alábbi elérhetőségeken, e-mailben: izrestaurator@gmail.com, telefonon: +36-30/846-3959.

A látogatók megismerhetik a hagyományos őrségi családi gazdaságokat, gasztronómiát, az ételek elkészítésének folyamatait. Kóstolja meg a házi rétest, dödöllét, perecet, málékat, házi sajtokat.
Tekintse meg az őrség aranyának nevezett tökmagolaj sajtolásának folyamatát.

A tavaszi-őszi időszakokban rendszeres nyitott portákkal várják a vendégeket.

Részletes tájékoztatás az eseménynaptárban.

A lápok titokzatos világának felfedezése interaktív módon.

Az érdeklődők bejelentkezést követően, interaktív módon tanulmányozhatják a lápok mibenlétét, növény- és állatvilágát, a lápok és az ember kapcsolatát, a természetvédelmi szakemberek lápok védelme érdekében végzett munkáját. Megismerkedhetnek a lápokhoz kötődő legendákkal, versekkel és a láp hangjaival is. A kiállításon túl lápi növényzetet bemutató kert, kültéri tanterem, szalonnasütési lehetőség, játszótér, ajándékbolt várja az érdeklődőket Szőcén. Mindezek után pedig indulhat a túra a láprétre, ugyanis egy kb. 1 km hosszú tanösvény végigjárásával egy élő láprét mindennapjaiba nyerhetnek betekintést. A tanösvény pallósoron vezeti végig a látogatót a láprét felett, majd az erdei sétát követően a patak élővilágával ismerkedhetnek meg. Mindenhez előzetes bejelentkezéssel szakszerű vezetés is kérhető.

Az Őrség lápjait egy 18 perces kisfilm mutatja be. Az iskolás csoportok foglalkozásait szabadtéri tanterem, oktatóeszközök és láp-megfigyelő kunyhó segíti, a kicsik számára játszóeszközök készültek. A Nemzeti Park értékeinek feltárásához a Lápok Háza kutatószoba biztosításával járul hozzá, udvarán pedig kutató- és szabadidős táborok rendezésére alkalmas helyszínt alakítottak ki.


Nyitvatartási idő:
Tájékoztatjuk Vendégeinket, hogy a Lápok Háza 2023. május 3-tól technikai okok miatt határozatlan ideig zárva tart.

Belépődíj:
Felnőtt: 700 Ft/fő
Diák, nyugdíjas, pedagógus: 500 Ft/fő
Óvodás: 200 Ft/fő

További információ:
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
9941 Őriszentpéter, Városszer 57.
Tel.: +36 94/548-034
Email: turisztika.orseg@onpi.hu
Kézműves, egészséges, természetes

Németh Anita Eszter 2016. decemberétől kistermelőként készít sajtokat és tejtermékeket. Magyartarka tehenek mindennapi friss tejéből, szállítás nélkül, helyben feldolgozva, tartósítószer nélkül készül túró, joghurt, különféle fűszerezéssel gomolya jellegű sajtok, trapista jellegű sajtok, félkemény fűszeres sajtok, parenyica, mozzarella, scamorza, orda és grillsajt.

A sajtkészítéssel és a családi gazdaság működésével, előre egyeztetett időpontokban, nyitott porta rendezvények idején, sajtkóstolók alkalmával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A helyben előállított tejből, frissen készített termékek előjegyzésére, megrendelésére és megvásárlására van lehetőség. Elérhetőségek: tel.: 0620/661-7627, e-mail: nemeth.anita70@gmail.com
Cím: 9938 Nagyrákos, Alsószer 35.
A gyűjteményt Kováts Béla (1922-1994) címzetes iskolaigazgató gyűjtötte össze az őrségi falvakban.  A gyűjtemény 1984-ben került jelenlegi helyére (Fő út 63.) Ez az Őrség leggazdagabb helytörténeti gyűjteménye.

További információ: Cím: 9937 Pankasz, Fő út 63. Tel.: 94/428-576 – Horváth József
A falunak nincs temploma, de különösen értékes műemléke az 1754-ben állított református "szoknyás" harangláb. Az építmény a település legmagasabb dombján, egy lejtős gyümölcsös tetején áll. Négy harangtartó tölgyfa oszlopa egymást keresztező tölgyfa talpon áll, a tölgyfa talpak tartják a szoknya tíz oszlopát is.

A múzeum egy jellegzetesen parasztiparos háza táját, életformáját szemlélteti, ahol láthatók azok a korongok és edényféleségek is, amelyek a XIX. század végétől a XX. század közepéig Magyarszombatfán és környékén készültek.

További információ: Magyarszombatfa, Fő u. 52/A. Tel.: 94/544-003  Nyitvatartás: május 1 – október 15.:10:00-16:00 (hétfőn zárva) Ettől eltérő időpontban előzetes egyeztetés szükséges.

A késő román és kora gót építészeti stílus jegyeit egyaránt magán viselő épületet Aquila János 1377 körül készült freskói tették világhírűvé. Páratlan értékű freskótöredékek találhatók az egyhajós, tornyos, sokszögű szentéllyel záródó apró templomban.

További információ: Szabó Elek Tel.: 94/444-247

Nyitva tartás: minden nap 9:00-16:00

A település legrégebbi épülete, védőszentje Szent Péter apostol. Szabadon álló, egyhajós, a hajónál keskenyebb szentélye félköríves záródású. A templomot 1550 táján erődítménnyé alakították, bástyákkal, sánccal és árokkal vették körül. Ennek nyomai ma is jól látszanak. A templomot valaha díszítő román kori freskók nagy része elpusztult, csupán a déli külső falon található néhány töredék. A hajóban és a szentélyben látható bibliai idézetek a XVII. században készültek.

További információ: Cím: Őriszentpéter, Templomszer 15. Tel.: 94/428-077

 

Gyalogtúra ajánlónk:

A körtúra során felfedezheti Szalafő gyönyörű települését, mely szinte észrevétlenül bújik meg az erdők és rétek között, eggyé válva a természettel. Megismerheti a falucska „szereit”, ahol a portákon, éttermekben őrségi finomságokat kóstolhat, sőt akár tökmagolajat is „üthet” – vagyis sajtolhat. Az útvonalat táblák és szívecskék jelölik. A „szertúra” Szalafő központjából indul, majd a rétek mentén haladva, Alsószert elhagyva a Szala patak völgye mentén gyönyörű erdők és rét látványa kíséri útján. A völgyből a csörgőszeri dombra kapaszkodik fel, majd innen a Felsőszeri-patak völgye felé folytassa az útját Pityerszerre. Itt találja a méltán híres Őrségi Népi Műemlékegyüttest, ahol autentikus környezetben nyerhet bepillantást az őrségi emberek hajdani életébe. Ezután Felsőszerre érkezik, ahol a Kömpe szeme kilátóból élvezheti a kilátást. Papszer következik, ahol megismerkedhet az őrségi ízekkel: ajánljuk a dödöllét vagy a tökös-mákos rétest. Papszerről Templomszerre menet elhalad egy múltat idéző porta mellett: már közeledik a túra végéhez. Gyönyörű kaszálók, rétek és egy több mint 250 éves tölgy mellett érkezik vissza a túra kiindulópontjára.

Túraútvonal: Szalafő, Templomszer – Szalafő, Templomszer
Túratípus: körtúra
Táv: 12 km
Időigény: 3-4 óra
Túra besorolása: könnyű
A gyalogtúra az Őrség legnagyobb, legnépesebb településéről, Őriszentpéterről a vidék talán legkisebb, de annál szebb, érdekesebb, látványosabb falujába, Ispánkra vezet, melyet a helyiek a „világ közepének” is neveznek. Az úton fenyő- és vegyes erdők váltakoznak, köztük rétek, kaszálók bújnak meg, mintha meseországban sétálna. Ispánkra érve egy csokoládémanufaktúrát talál, ahol megtudhatja, hogyan és miből készül a kézműves finomság. Innen a Bárkás- tóhoz vezet az út, majd a völgyből ismét a dombtető felé indul, ahol egy sásos, vizenyős réten átkelve újra Őriszentpéterre
jut.

Túraútvonal: Őriszentpéter, autóbusz-állomás – Őriszentpéter, autóbusz-állomás
Túratípus: körtúra
Táv: 13,3 km
Időigény: 5 óra
Túra besorolása: könnyű
A gyalogtúra a gerencsérek földjéről indul, az Őrség délvidékén. Magyarszombatfán, a Fazekasháznál korhű körülmények között ismerkedhet meg a fazekasság történetével, majd megtudhatja, milyen titkot rejt a „fények templomának” is nevezett veleméri Szentháromság-templom. Szentgyörgyvölgyön megcsodálhatja a település bámulatos, festett, kazettás mennyezetű templomát. A nevezetességek közötti úton pedig a táj káprázatos változatosságában gyönyörködhet. Ez a környék igazi ékszerdoboz: járja körbe, és megláthatja, mit is rejt valójában!

Túraútvonal: Magyarszombatfa–Magyarszombatfa
Túratípus: körtúra
Táv: 33 km
Időigény: 8 óra
Túra besorolása: nehéz

TIPPÜNK

Töltsd le ingyenesen az Őrségi Nemzeti Park applikációját! Az alkalmazás segítségével különleges túraútvonalakat fedezhetsz fel és pár kattintással megismerheted a környék minden sajátos tulajdonságát. 

Tervezd meg utazásod az app segítségével és ismerd meg problémamentesen, eltévedés nélkül az Őrség fantasztikus tájait!

Tölts le a túrákat már előre és használd az alkalmazást a helyszínen is. Pityerszeren akár hangos idegenvezetőként is használhatod a telefonodat!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélhez való hozzájárulás elfogadása kötelező.
Az adatvédelem elfogadása kötelező.
A vezetéknév megadása kötelező.
A keresztnév megadása kötelező.
Kérjük adj meg érvényes e-mail címet.

* kötelező mező