Szentgotthárd

Szentgotthárd

Látnivalók Szentgotthárdon és környékén

Szentgotthárd Magyarország legnyugatibb fekvésű városa, az Őrség kapujában, a Rába és a Lapincs folyó összefolyásánál helyezkedik el, így bővelkedik és kulturális a természeti látnivalókban. 

Látnivalók a szálloda közelében:

Vár az ország első időutazó attrakciója Szentgotthárdon!
A múzeum izgalmas korokba repít vissza, a látogatók személyesen találkozhatnak III. Béla királlyal, segítségére lehetnek egy középkori ciszter szerzetesnek, beléphetnek Montecuccoli sátrába a szentgotthárdi csata idején, de beszélgethetnek Széll Kálmán miniszterelnökkel is. A történelmi valóság látványos megidézését a kiterjesztett valóság (augmented reality, AR), továbbá korhű díszletek, hangok és illatok biztosítják.

Fedezd fel a múltat, hogy megértsd a jelent és felkészülhess a jövőre!

Cím: 9970 Szentgotthárd, Széll Kálmán tér 1.

Nyitvatartás:

  • Hétfő: zárva
  • Kedd-Péntek: 10:00-18:00
  • Szombat-Vasárnap: bejelentkezés alapján

Bejelentkezés és további információ:
timetourist@timetourist.hu | +36 30 266 5065


Hazánk harmadik legnagyobb barokk temploma, mely 1748-1779 között épült Franz Anton Pilgram tervei alapján, letisztult barokk stílusban.
A templom kőcsipkés homlokzata, kovácsoltvas kapuja, fenséges belső díszítése kihagyhatatlan élményt nyújt a térségbe látogatók számára.
Már messziről látható tornya, mely Nyugat-Magyarország legnagyobb harangját rejti, a maga közel 40 mázsájával.
 
Szentgotthárd legnagyobb zöld területe a kolostor épület mögött elterülő Várkert, mely az eredeti tervek alapján épült.
Kellemes kikapcsolódási hely kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A gyerekeket modern játszótér várja, amely minden korosztály igényeit kielégíti.
A barokk kert színpompás virágai csodás látványt nyújtanak tavasztól őszig.
Az ősi magyar gyümölcsfa-fajták kertjének ösvényei, a ciszter fűszerkert és a kis halastó igazán hangulatossá teszik a környezetet.
A barokk templom mellett található Városi Színház 1988 óta a kultúra „temploma”. Az 1677-ben Szent Gotthárd tiszteletére szentelt, és 1787-90-ben magtárrá átépített templomból alakították ki a mai épületet. Körülötte a romterületen és az épület belsejében láthatók az 1605-ben felrobbantott Árpád-kori apátsági templom maradványai is.
Ma a színház épülete ad otthont a város kulturájáért felelős egyesületnek.
A múzeum különlegessége, hogy a helytörténeti kiállítás mellett egy digitális terepasztal is megtalálható, amely az 1664-es eseményekbe kalauzolja el a látogatót egy interaktív film segítségével.
1983-ban nyílt meg Szentgotthárdon a Helytörténeti és Nemzetiségi Múzeum, mely az ország egyetlen szlovén nemzetiségi múzeuma. A több mint 100 éves Stájer-ház Szentgotthárd egyik impozáns épülete, építészetileg is egyedülálló alkotás nemcsak a városban, hanem a megyében is.
A múzeum egy kincs a település részére, ahol büszkén mutathatók a város felbecsülhetetlen értékű tárgyi és szellemi örökségei az ide látogatók számára.
A múzeum kiállításairól, nyitva tartásáról és jegyárairól az intézmény honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők: www.sztgmuzeum.h

  

Kistérségi kirándulóhelyek:

A bemutatóhelyen megtekinthető "A Rába csodálatos világa" kiállítás, valamint információs pont és ajándékbolt is található a főépületen belül. A látogatóközpont előtti tematikus játszótér pedig a legkisebbeknek kínál kikapcsolódási lehetőséget.

Megközelíthetőség:
Csákánydoroszló 0238 hrsz.; GPS: 46.964104, 16.511964 
(Csákánydoroszlót Ivánc felé elhagyva, a Rába partján.)

Nyitva tartás:
április 8. - április 30.: szombat és vasárnap 10:00-15:00
május 1. - június 14.: kedd - vasárnap 10:00-16:00
június 15. - augusztus 31.: hétfő - vasárnap 10:00-17:00
szeptember 1. - szeptember 30.: kedd - vasárnap 10:00-16:00
október 1. - november 5.: szombat és vasárnap 10:00-15:00
november 6. - március 31.: zárva

Belépődíj:
Felnőtt: 1.500 Ft/fő
Diák, nyugdíjas: 1.000 Ft/fő
Felnőtt csoportos: 1.300 Ft/fő
Diák csoportos: 850 Ft/fő


A szomszédos Apátistvánfalva erdejében eredő Hársas-patak táplálta mesterséges tó nemcsak a horgászok, hanem a fürdőzők és kirándulók körében is kedvelt.

A tóparti sétány mellett épült ki az 1 km hosszú Hársas-tó tanösvény, ami a tó és környékének élővilágát, a vidék építészeti értékeit mutatja be.
Az 1904-ben felszentelt új templom mindössze 10,7 km-re található a szállodától és tökéletes kirándulóhelynek minősül minden évszakban. 
Magyarország legnyugatibb pontját jelző, a trianoni békeszerződés emlékét őrző emlékmű, mely a magyarországi Felsőszölnök, ilettve az ausztriai és a szlovéniai falvak határánál, a trianoni határok találkozásánál áll. A hármashatárkő szállodától 15 km-re található, mely Felsőszölnöktől kizárólag gyalogosan közelíthető meg körülbelül 4,7 km-es túrával. Parkolási lehetőség a település központjában, a templom mellett található.
A T-34-es Tank Nemesmedvesen található, mely a szállodától 17 km-re helyezkedik el. Nemesmedves Vas megye legkisebb települése, az itt kiállított tanknak, pedig történelmi jelentősége pedig a II. Világháborúhoz köthető. Nemesmedves volt az utolsó település, melyet a németek 1945-ben elhagytak. 1985-ben a "felszabadítás" emlékére került kihelyezésre a szovjet T-34 harckocsi, mely második világháborús emlékhelyként ismert.

Boldog Brenner János emlékére épült.

Első hivatalos megemlékezés 1992. december 13-án volt, amikor a vértanúságának helyszínétől néhány méterre, a zsidai iskolakápolna előtt, egy emlékkeresztet állítottak.

Egy évvel később, 1993-ban létrejött a „Brenner János Emlékhely Alapítvány”, amelynek célja, hogy a vértanú pap emlékét méltó módon megőrizzék. Ennek érdekében elhatározták, hogy emlékkápolnát építenek azon a helyen, ahol Brenner János utolsó útja haladt.

A kápolna alapkő letétele 1995. december 9-én volt, s 1996. augusztus 25-én meg is történt az új kápolna felszentelése. A vértanúság 40. évfordulóján a kápolna új haranggal gazdagodott.

Az emlékkápolnában, amelynek hivatalos elnevezése „Jó Pásztor kápolna”, májustól októberig minden hónap 13-án, a fatimai jelenések emléknapján szentmisét mutatnak be és imádkoznak Brenner János boldoggá avatásáért, valamint papi és szerzetesi hivatásokért.

Előre történő bejelentkezés után szakszerű idegenvezetésben részesülhetnek az ide zarándoklók.

Szentgotthárdtól néhány kilométerre, a szlovén határ mellett, az Őrség egyik legszebb helyén fekszik Apátistvánfalva. Ebben a térségben Trianon után alakult ki a jelenlegi határvonal. Amikor a békeszerződés meghúzta Magyarország új határait, akkor lett Apátistvánfalva határ menti község és akkor kezdődött itt a határőrizet is.

A település legfőbb turisztikai látványossága a Határőr Emlékhely, amely gyakorlatilag egy határőr skanzen. A látogató itt megismerheti a határőrök mindennapjait az élethűen berendezett hálókörlettől kezdve a fegyverszobán át a lovas határőrség istállójáig, de a határőrség történetén keresztül ízelítőt kaphat országunk történelméből is.

Az emlékhely előzetes bejelentkezés után látogatható Apátistvánfalván.

Merkli László – nyugalmazott határőr főtörzsőrmester Tel.: 30/484-4347

A tájház megnyitásával több tíz év néprajzgyűjtés eredményei kaptak végleges otthont.
Cím: 9955 Szentgotthárd-Rábafüzes, Móra Ferenc u.3.
Előzetes bejelentkezéssel látogatható: Molnár Piroska, tel.: 30/575-0893  
Előzetes időpont egyeztetést követően várják a látogatókat. Egy kis üzemlátogatás keretében és akinek van kedve kipróbálhatja az agyagozást, nekik biztosítanak egyszerhasználatos kötényeket  és alapanyagot!
Belépő: 500 Ft/fő
További információ: tel.: 20/410-2673, e-mail: info@szabokeramia.hu.


ÚTVONALTERVEZÉS
Tervezd meg útvonaladat egyszerűen, gyorsan, kényelmesen az alábbi link segítségével!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélhez való hozzájárulás elfogadása kötelező.
Az adatvédelem elfogadása kötelező.
A vezetéknév megadása kötelező.
A keresztnév megadása kötelező.
Kérjük adj meg érvényes e-mail címet.

* kötelező mező